14 12
發新話題

EXCEL問問

EXCEL問問

D欄不變, G5=D9, so E9=H5
有無D快靚正既方法
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

vlookup???

引用:
原帖由 chkchk 於 2011-4-6 00:11 發表
vlookup???
thx~~~但我仲諗緊有無D仲快方法...因D位置不固定唔想下下都打公式...

請問G和H欄的值是否固定不變?

即1,2,3,4, 永遠是A。
「我是投機人士,始終如一!」科斯托蘭尼

引用:
原帖由 SudokuTA 於 2011-4-7 22:41 發表
請問G和H欄的值是否固定不變?

即1,2,3,4, 永遠是A。
G欄係不變
但H欄會變...時A時B時C/空格

我都想問問,如果我想將sheet 1個名在A1格出現,應該點搞,例如sheet 1我改做排位表,咁我想A1格出排位表依三個字,應該點做?

視頻教學......^^

引用:
原帖由 jk888kk 於 2011-4-11 21:22 發表
我都想問問,如果我想將sheet 1個名在A1格出現,應該點搞,例如sheet 1我改做排位表,咁我想A1格出排位表依三個字,應該點做?
=MID(CELL("filename",A1),FIND("]",CELL("filename",A1))+1,256)

引用:
原帖由 pekopoko 於 2011-4-27 14:39 發表

=MID(CELL("filename",A1),FIND("]",CELL("filename",A1))+1,256)
試左,但佢話係error?

引用:
原帖由 jk888kk 於 2011-4-27 18:18 發表

試左,但佢話係error?
大師兄....typing mistake at last.....should be 1,256.....not 1256

14 12
發新話題