12 12
發新話題

新一代不愛賭馬因嫌煩

新一代不愛賭馬因嫌煩

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
「我是投機人士,始終如一!」科斯托蘭尼

唔怪之得現今 d 後生仔份份工都做唔長 ... 同樣嫌麻煩.

錢, 最好由天跌落 o黎 la.
駿薈馬迷會 facebook 專頁
https://www.facebook.com/drhorsehk/

就好似我阿叔為例,有次佢見我又走位圖又報紙,又電腦咁賭馬,佢即刻話,JK,唔好咁浪費時間呀,賭馬賭到咁,你係迷傻左呀,唔係叫你唔好玩,而係賭馬靠運氣之麻,就算幾好實力,一陣個騎師拉一拉,咪又係倒錢落海,重同我講,賭少啲,俾多啲錢你老豆駛好過啦!佢又話賭馬唔通可以當你職業咩!我當時無答佢,我真係好想講,我真係步署緊當係職業喎,不過未學有所成前,我都唔會咁做住,我知我親友包括女友都覺得全職賭馬係一件不可接受既事,佢覺得好地地有份工人工又唔差,做乜要做賭徒,佢地既思想觀念係接受唔到既,所以我唔能夠話退休就退休,我要慢慢做啲成績出黎,最起碼都要令我邪神老豆同我女友可以接受到,至於其他人點諗我會由得佢。

引用:
原帖由 jk888kk 於 2011-7-8 23:16 發表
就好似我阿叔為例,有次佢見我又走位圖又報紙,又電腦咁賭馬,佢即刻話,JK,唔好咁浪費時間呀,賭馬賭到咁,你係迷傻左呀,唔係叫你唔好玩,而係賭馬靠運氣之麻,就算幾好實力,一陣個騎師拉一拉,咪又係倒錢落海, ...
因為他們未試過成功,就像我老豆,賭馬方式只睇報紙,跟本是買運氣,叫佢買吉利搭勁有盈又唔買,話勁有盈唔夠跑(憑什麼呢!?) ,結果佢用佳同做膽(r頭)
其實連我身邊的朋友也不知道我識賭馬,因為佢地唔賭,有部份仲係基督徒,賭馬兩個字一聽就較為負面,如果話比佢地聽我日刨夜刨仲以為我係病態賭徒,所以有時嬴馬輸馬都冇人同我分享
大師兄,我們的方法對了,已經見到曙光,時間可以証明一切.

引用:
原帖由 hang07_24 於 2011-7-8 23:35 發表

,叫佢買吉利搭勁有盈又唔買
...
你要識sell野先得,用「陰謀論」包裝下:「你話個friend嘅馬主朋友收到料會去馬,唔知堅定流,叫少少地試下」

引用:
原帖由 SudokuTA 於 2011-7-9 00:01 發表

你要識sell野先得,用「陰謀論」包裝下:「你話個friend嘅馬主朋友收到料會去馬,唔知堅定流,叫少少地試下」
咁講先有人信 ...
https://www.facebook.com/drhorsehk/

引用:
原帖由 SudokuTA 於 2011-7-9 00:01 發表

用3個鐘時間刨+臨場飛的說服力都不及一句馬主去馬,哈哈,我都幾失敗

引用:
原帖由 hang07_24 於 2011-7-9 00:14 發表

用3個鐘時間刨+臨場飛的說服力都不及一句馬主去馬,哈哈,我都幾失敗
其實無作大到,唔係馬主去馬又點會有飛,祇不過都要你睇到隻馬有實力。
並不表示你失敗,祇係用佢明白嘅說話講出黎。

大部份馬迷, 十居八九都係輸錢收場. 方法和心態一直不去改善, 不去調節, 又或者曾幸運地贏過大錢, 便誤以為自己 o個套無懈可擊. 最終一直咁輸落去, 不但錢輸了, 生活當然也得不到改善, 家庭關係肯定會更糟, 仲邊有人會支持 le.

如果你喜歡玩下馬仔, 點解唔俾 d 心機, 達至又有得玩, 又有得賺. 到你多左閒錢洗, 生活又輕鬆左, 自然會有人明白.

半年前, 我撞番第一份工請我 o個個經理, 聽講佢中左金融海嘯, 成 60 幾仲要中港兩地頻頻撲撲. 當時, 我真係唔敢話俾佢聽我退左休 ... 幾年 ! 只係話幫人打理下投資網站, 做下專業資料分析咁 la ... 點賺錢 ? 過程唔重要, 最重要係結果. 我 o地只係馬迷會, 一班 "目標為本, 贏錢至上" 的馬迷矣.

12 12
發新話題