駿薈馬迷會's Archiver

zeek 發表於 2016-1-23 11:48

匯豐銀行艇緊,工傷未買到,星期五買入3993洛鉬,以鞍鋼馬鋼之類,佢應該追到。

zeek 發表於 2016-1-23 11:52

相信另一隻會跑贏的是2333,短線有廿巴仙!

zeek 發表於 2016-1-25 16:49

鉬記升1.7%,今日話升市,但好有托沽感覺,

2333較好,升4.X%,但似乎唔覺係大彈咁,資金投入亦不足。

一定要好小心,近日股市陰陽怪氣,似足天氣。:o :funk:

zeek 發表於 2016-1-29 12:35

日本終於行負利率嘞,利差交易關係港股大升。

2333食完野要俾錢,預咗,好彩亦冇損失,今日買埋2282,點都睇變十五雞。末期息要留人,一定派息之類,有信心。

zeek 發表於 2016-1-31 09:48

有人話,粗略地諗,28k跌到18k,就計係熊一,

熊二反彈最少升3k,即係21k尾,所以各位想搵錢過新年,自己諗下千萬別做錯邊

我?call 21k,十分保守,但年老神倦嘛

zeek 發表於 2016-2-2 20:05

今日又豬咗個CALL..妖。

好難玩,暫時離場((02*

一手只有殘留的蟹貨
迎接PK歲
年尾中抱繄cash

zeek 發表於 2016-2-3 09:50

今日3/2,最多跌六佰幾現在第一次反攻,保險股由於銀聯由今日起限制,今日反艇。

如果,如果十點零跌到更多的話,考慮買返美高梅,否則持盈保泰,今晚買馬。

好多散戶在追貨,實在風高浪急,不明白咁心急做乜。

zeek 發表於 2016-2-3 12:15

中場休息,港囡暫輸四球。

下半場會點?段估會反彈到跌兩佰零,然後在新年期間你停市我大插。

段估....約段估。

zeek 發表於 2016-2-9 11:30

日本妹跌緊八佰,初四真係擔心。。。

zeek 發表於 2016-2-11 15:43

今日跌得冇想像中咁深.......快收市嘞,買入2282, 2400股@8.7

zeek 發表於 2016-2-11 15:44

排隊,諗住1.9買991,發電股都差不多跌完。未做到。

zeek 發表於 2016-2-11 15:44

一陣數下仲有冇錢,有就買696,既然網上訂票咁多,佢應該跟跌咋。

zeek 發表於 2016-2-11 22:17

2282一買即艇,止蝕放堑週低位,一穿即閃。

渣打係英國仍未止血,匯豐緊隨其後......好得人驚呀。

zeek 發表於 2016-2-12 12:05

[quote]原帖由 [i]zeek[/i] 於 2016-2-11 15:43 發表 [url=http://www.drhorsehk.net/bbs/redirect.php?goto=findpost&pid=175351&ptid=6398][img]http://www.drhorsehk.net/bbs/images/common/back.gif[/img][/url]
今日跌得冇想像中咁深.......快收市嘞,買入2282, 2400股@8.7 [/quote]

升緊五巴仙,如果確定升穿九銀,再加注。

zeek 發表於 2016-2-15 11:12

痕指升四百幾,美高妹現價9.2,今早在9.13-9.14再買多2.4K,總數有4.8K,升賺位放在9.7,止蝕位好煩,月尾公佈業績,一係大升一係大跌一係唔多郁(鬼唔知咩)

所以仍在在0.85上星期五的底位做止血價嘞。

青姐大鬧別人為何常問匯豐,投豬者真係應該諗下,做乜要常提匯豐呢?:D :P

zeek 發表於 2016-2-15 19:34

想當年,青姐因為?控(005)跌至33元流淚。事隔七年,今日?控一跌再跌,最低更跌至47.8元,或者,你會以為青姐心情會好激動。不過,今日你問佢睇法,佢會話,「呢啲咁?股票,你覺得係炒股既人?架咩,你嫌錢腥,嫌錢多呀?」

依家一股?豐都冇??青姐,對於?控跌到幾多先識停,青姐不以為意,「冇得我覺得,問題係佢自己要跌到幾多,你哋(大戶)想推落去幾多,唔係得覺得架嘛……我哋買?豐會買輪架咋,唔會?正股。」
正當記者不斷追問點睇?豐,青姐無好氣,「香港人只係識睇?豐,但?豐只係云云歐洲銀行其中一間,?豐都未好似瑞信咁,跌到27年低位。」左一句眼界太窄,右一句井底之蛙,她指出,地球上非只有?豐一隻股票,「你見唔到其他歐洲Bank都平過?豐?……依家買股票,係買Cash flow好強?,同埋個市跌都跌佢唔死?,個市跌你都仲要交電費交媒氣費,買呢啲咪得囉,唔一定成日望住隻?豐。」
語氣帶點勞氣,青姐反問「你係咪好清楚005錢借俾邊個,你係咪好清啲客有冇錢還,如果係好清楚,百分百,咁你咪買,我都no comment,我都做咩要阻人地買,傻既,人地大把錢,坐得起」
鬧完?豐條數,青姐突然爆歐智華大鑊,「有冇人知,佢(歐智華)做炒房年代,係咪一個好叻既trader?冇人知呀,因為你地冇同佢地對盤炒過,但我哋識有trader係同佢盤,知佢係好渣,連價都quote錯,呢啲你又唔知,只係識問匯豐會唔會到幾多價。」
對於大摩預期,?控會跌至38元,佢又話,「使乜大摩話你聽,?豐會跌落去,佢自己會跌架啦。大摩話你聽,即係話大摩後面,有對沖基金,高位已Short緊隻005,可能係索羅斯啲盤。咁唔係咁大個盤房有乜做,刁又冇,IPO又唔覺有。」

zeek 發表於 2016-2-15 19:35

一路刮價值人就咁講:

清姐好反映到大家心態, financials裡面全部unknown, 當年LEH打柴前每次反彈一樣好勁, 如果內幕人仕真係咁清楚乜事 C/BAC/AIG/LEH/FNM/....呢類股在下跌過程中有反彈都唔應該, default仲彈乜春 ??? 走早一日已執身彩....亦可以証明市場係盲的

但事隔7年, 支那好多7年前有cashflow的 經過乩借乩擴張後已經面目全非

zeek 發表於 2016-2-16 17:11

今日阿妹跌小小,但輪到阿哥隻102搶攻。

幾時到880呢?暫時以不變應萬變,唔加減倉住。

zeek 發表於 2016-2-17 09:22

18/2阿妹會公佈業績,跟apple多做下心理推測。

如果今日大升,肯定係想留客,博好業績然後財息兼收,但世事豈會咁荀?

我自己計,如果業績係好,應該在禁股東交易前偷步炒上然後在禁售期由佢free fall,反而如果夾上更要走貨。

自己計,如果升穿9.5我會先走為敬,如果跌穿9銀反而可能加注。:kiss:

zeek 發表於 2016-2-17 10:21

全數2282沽出口9.53:handshake :victory:

頁: 1 2 3 [4] 5